Velkommen til Veterinærhøgskolen!

Oslo Negativ åpner dørene til historiske omgivelser på Adamstuen. Bli med inn!

Etter to år med fotofestival på det gamle Deichmanske biblioteket på Hammersborg, reiser Oslo Negativ 1 700 meter nordover (og ørlite vestover) til Adamstuen. Midt mellom Sankthanshaugen park og Ullevål sykehus ligger det gamle, ærverdige bygget, som fungerte som Veterinærhøgskolen inntil 2020, da undervisningen ble flyttet til Ås. Det har ikke skjedd mye siden de flyttet ut. Studentene er borte, og det er stort sett tømt for undervisningsmateriell. Vi har ikke funnet noen gjenglemte føll eller geiter under befaringer på området, men vi kan bekrefte at det fortsatt både ser ut og lukter som en veterinærhøgskole. Allergikere bes ta nødvendige forholdsregler i god tid før besøk!

© Ove Kvavik

© Ove Kvavik.

Veterinærutdanning til Norge og Adamstuen

Anlegget til Veterinærhøgskolen rommer over hundre års historie, men det hele begynner enda tidligere. Helt tilbake i 1811 (hele 212 år siden!) kom det første forslaget om en norsk veterinærutdannelse. Støtte fra Stortinget kom omsider ikke før i 1818, men ting gikk tregt og pengene ble ikke bevilget. Flere potensielle plasseringer ble vurdert, blant annet Kontraskjæret og Ankertorget. Omsider landet det på Adamstuen. 

© Ove Kvavik.

Arkitekt Bredo Greve fikk i oppdrag å tegne høgskolen. Han hadde tidligere tegnet blant annet Statens håndverks- og kunstindustriskole (i dag Edvard Munch videregående skole) i Ullevålsveien og hovedbygningen ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Greve så imidlertid aldri skolen ferdigstilt: Han døde i 1931, og arbeidet ble fullført av H. J. Sparre.

Sentralt for hesten

© Ove Kvavik.

Sett med dagens briller virker det kanskje rart å legge en veterinærhøgskole omtrent midt i byen, men byen den gang var jo ikke som den er i dag. Det var ikke så langt til gårdsbrukene på 1930-tallet, og man støtte på bryggerihester og andre hester i byen helt ut på femtitallet.

Veterinærhøgskolen tok imot hester og andre store dyr fra hele landet, men behandlet også kjæledyrene til befolkningen i lokalmiljøet. Dro du innom med en hund med hoste, eller en obsternasig alligator i perioden 1987-1993 kunne du støte på fotograf Morten Viskum, som studerte ved høgskolen før han meldte overgang til Statens kunstakademi. Vi stiller så klart ut Viskum under Oslo Negativ - han har fått plass i en av operasjonssalene hvor han i sin tid ikke tok eksamen. 

Hunder ser man derimot fortsatt ved Veterinærhøgskolen: Grøntområdet foran hovedbygget har i senere tid blitt en populær hundepark. I dag er det jo mindre naturlig for de fleste å slepe med seg en hest, eller en gris på Adamstuen, men det betyr  ikke at det ikke er bevegelse i området. På veien til eller fra Oslo Negativ er det flere ting du kan få med deg i nærmiljøet. 

Norges mest fotograferte benk

Kronprinsparet bodde rett rundt svingen for veterinærhøgskolen, i Ullevålsveien, før de flyttet til Skaugum. De viste seg sammen for pressen for første gang på Sankthanshaugen, og benken i parken hvor de satt, ble en av de mest fotograferte objektene det året. For ikke å snakke om Ullevålsveien, hvor det forelskede paret aldri fikk gå i fred. 

Idioten 

Illustrasjon: Kart over festivalområdet, tidl. Vet. høgskolen.

Og når du først er i området, ta med en venn og gjenskap den ikoniske scenen fra “Oslo 31. August” i parken Idioten, om at “alt kommer til å ordne seg”! Det er forresten ikke tilfeldig at parken heter Idioten. Det stammer fra «Anstalt for åndelig abnorme børn», som også lå inne området hvor veterinærhøgskolen ligger. På den tiden var det vanlig at naboene i nabolaget kalte barna som hørte til der for idioter. Heldigvis gjør vi ikke det lenger! 

Fra Idioten er det ikke mange minuttene til fots før du står enten midt i parken på Sankthanshaugen med utsikt over hele byen, eller i krysset lengre sør, som kan by på et mildt sagt eklektisk utvalg aktører. Vi kan nevne tradisjonsrike Restaurant Schrøder og delikatesseforretningen Gutta på Haugen for de som kunne trenge noe proviant på veien.

Det er ikke lange veien til folksomme Bislett heller, hvor du kan gnikke litt på foten på Grete Waitz-statuen ved Bislett stadion for litt ekstra hell på turen. Skulle du likevel slite med gnagsår under byutforskningen, kan du tumle innom apoteket på Ullevål sykehus og få deg et plaster. Og kanskje en is i kiosken! Er du fortsatt sulten, knabb med deg en pølse i den ikoniske Syverkiosken ved Alexander Kiellands plass. Du skal også slippe å gå hungrig inne på Oslo Negativ: Juret vil nemlig stå for både mat, drikke og stemning under hele festivalen!


Åpner dørene for første gang 

Stengingen i 2020 markerte slutten på nesten et århundre med norsk veterinærutdanning på Adamstuen, men den kulturelle arven blir ivaretatt av nye prosjekter. Når Oslo Negativ jekker opp dørene og inviterer til fotofestival på Veterinærhøgskolen, byr vi på et innblikk i historiske omgivelser de færreste har besøkt.

Nå har du altså sjansen, og det er ikke lett å si når neste mulighet kommer for å oppleve den gamle Veterinærhøgskolen. Vi ses på Adamstuen!

Forrige
Forrige

Festivaltema 2023

Neste
Neste

Få mengder fotoinspo– helt gratis